Seksuelt overførte sygdomme

Vi kan teste for flere forskellige sygdomme. For alle gælder det, at der vl være en inkubationstid, det er den tid der fpr fra du har haft ubeskyttet sex, til en test kan vise, om der er smittet. Tiden variere for de forskellige kønssygdomme:

  • Klamydia ca. 3 uger
  • Gonoré 1 uge
  • HIV 1 måned
  • Syfilis 3 måneder

 

Chlamydia, Gonoré og Mycoplasma

Chlamydia er den hyppigste seksuelle overførte i Danmark. Mange har chlamydia uden symptomer og vi anbefaler at du bliver tjekket, hvis du ofte skifter partner, har haft ubeskyttet samleje, hvis du har haft ubeskyttet sex med en der er testet positiv for chlamydia og når du får en ny fast partner. Der testes samtidig for gonoré.

I nogle tilfælde vil det også være nødvendigt at teste for Mycoplasma, der er en seksuel overført sygdom, som er i fremgang i Danmark. Symptomerne på Mycoplasma er de samme som ved infektion med chlamydia og der testes på samme måde. 

Symptomer:

  • Svie når man lader vandet
  • Klart udflåd 

Du kan først blive testet fra 3 uger efter du har været udsat for potentiel smitte, før er testen ikke sikker. Testen laves i klinikken, du kan bestille tid online. Infektionen behandles med en antibiotika kur.

Mænd: Før testen må du ikke have ladet vandet i mindst 2 timer.

Kvinder: Har du symptomer skal du ringe for tidsbestilling, da du skal podes af en læge. Hvis du ikke har symptomer, kan du selv lave podningen og du kan bestille tid online. Skal du testes for Mycoplasma, må du ikke have ladet vandet i mindst 2 timer før prøvetagning.

 

HIV, Hepatitis og Syfilis

Sygdommende er heldigvis sjældne i Danmark. Har du mistanke om du kan være smittet bedes du skrive en e-konsultation til din læge, som herefter vil bestille de relevante blodprøver. Blodprøverne kan tages her i klinikken.

 

For test af seksuelt overførte sygdomme, er det også muligt at bestille tid hos Hud -og kønssygdomme på Aarhus Universitets Hospital.

For mænd, der har sex med mænd findes der gennem AIDSfonden ettilbud om rådgvning og screening for seksuelt overførte sygdomme ved Checkpoint Aarhus.