Fodvorter

Vorter er ikke farlige.
Vorter skyldes smitte med et virus, som kun smitter mennesker. Vortevirus vokser meget langsomt. Derfor kan der gå flere måneder fra man er smittet til vorten viser sig på huden.

Man smitter ved berøring af vorten eller via de virusholdige afstødte hudceller. Smitterisikoen øges ikke ved at vorten bløder. Hvis der er små skader i huden, eller hvis huden opblødes af vand eller sved er den mere modtagelig for smitte.

Hvis man undlader at behandle vorterne, vil de forsvinde, når kroppen har udviklet immunitet. De fleste børn med vorter vil blive fri for vorter i løbet af 1-2 år. Hos voksne kan det tage længere tid.

Brugen af badesko nedsætter risikoen for at blive smittet eller smitte andre med fodvorter.

Der er ikke baggrund for at afvise at børn kan deltage i svømmeundervisning pga fodvorter.

 

Behandling

Der findes ingen nemme løsninger, og vortebehandling er ofte langvarig, tidskrævende og kan være smertefuld.Hos børn der ikke har gener kan man med fordel afvente spontanforløbet.

 

Hjemmebehandling

  • Den fortykkede hud over vorten beskæres med en skalpel. Hvis huden er opblødt efter bad, kan beskæringen være lettere. Der anbefales skalpel
  • Vorten dækkes af vortemiddel (Vortex, Verusid, Vortefri) som størkner til en fast hinde. Det er vigtigt at skåne den omgivende hud fx med vaseline
  • Behandlingen gentages i følge produktbeskrivelsen for det anvendte middel
  • Beskæring foretages 1-2 gange ugentligt

Disse midler kan købes i håndkøb.

Ved genstridige vorter eller smertefulde vorter tilbyder vi frysning i klinikken.